{ "title": "Yetişkinlerde Hidrosefali", "image": "https://www.hidrosefali.gen.tr/images/Yetiskinlerde-Hidrosefali-95699.jpg", "date": "21.01.2024 18:51:52", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Yetişkinlerde Hidrosefali, Hidrosefali kelime anlamı olarak Hidro= su seali= baş kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. İsminden de anlaşılabileceği gibi bu rahatsızlık beyinde aşırı derecede su birikmesi ile meydana gelir. Beyinde biriken bu su omurilik sıvısıdır. Beynin bazı bölümlerinde bulunan bu sıvının miktarının artması ile kafa içindeki basınç yükselir ve bunun sonucunda da beyin zarar görür. Beyinde omurilik sıvısı her gün yapılır ve de geri emilir. Omurilik sıvısı omuriliği ve beyni korumak için onları sarar ve dışarıdan gelecek olan darbelerin zararlı etkilerini azaltır, beynin beslenmesine, atıklarının taşınmasına yardımcı olur ve beyin ile omurilik arasındaki basınç değişikliklerini düzenler. Hidrosefali her yaşta görülen bir rahatsızlıktır fakat en fazla çocuklarda ve yaşlılarda meydana gelir. Yapılan araştırmalara göre 500 çocuktan bir tanesinde Hidrosefali rahatsızlığının görüldüğü tespit edilmiştir. Bu rahatsızlığa yakalanan çocukların çoğuna doğum öncesinde doğumda ve bebeklikte tanı koyulur.

Yetişkinlerde Hidrosefali Bulguları

Ciddi derecede baş ağrısı, uyumada ve uyanma da zorluk çekilmesi, idrar kaçırma, görmede bozukluk, demans ve denge bozuklukları iletişim kurmada güçlük bulgular arasındadır. Hidrosefali tanısı koyulmadan önce doktor hastaya gerekli soruları sorarak muayene eder. Daha sonra beyin tomografisi ya da beyin ultrasonu isteyerek bunların sonucuna göre Hidrosefali tanısını koyar.

Yetişkinlerde Hidrosefali Neden Olur?

Yetişkin kişilerde oluşma sebebi, beyin omurilik sıvısının emilmesinin azalması sonucunda beyin odacıklarının genişlemesi ile meydana gelir.

Yetişkinlerde Hidrosefali Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hidrosefali rahatsızlığının maalesef ilaçlarla tedavisi mümkün değildir. Beyin ve sinir cerrahları yapacaklarının cerrahi müdahaleler sonucunda rahatsızlık düzeltilebilir. Hastaya uygulanacak cerrahi müdahale hidrosefalinin altında yatan sebebe göre değişir. Birçok hastalığın beyin içindeki dolaşımını eski haline getirilmesi oldukça zordur. Bu yüzden bu dolaşımı eski hale getirmek için bu sıvının beyinden vücut boşluğunu akması sağlanmalıdır. Bu aktarım şant adı verilen uzun ince silikon bir boru kullanılır ve kontrollü çalışması için kafa derisinin hemen altına pompa denen bir parçası bulunur. Bunun sayesinde kafa içinde fazla bir şekilde bulunan beyin sıvısı ve omurilik sıvısı vücudun herhangi bir yerinde pompalanır. Genel anestezi ameliyatı yapılır. Şant kafatasının içine bir delik açılarak beynin omurilik sıvısının bulunduğu odaya yerleştirilir. Daha sonra diğer ucu daha kalp ve karın boşluğu içine yerleştirilir. Ameliyattan sonra hastaların enfeksiyon kapmaması için antibiyotik tedavisi uygulanır. Ameliyattan sonra çeşitli komplikasyonların oluşmaması için kişilerin sık sık muayeneye gitmesi gerekir. Ateş, baş ağrısı, karın ağrısı, havale geçirme, kusma, huzursuzluk, ameliyat yerinde kızarıklık, hassasiyet ve ameliyat öncesi şikâyetlerin tekrarlanması durumunda muhakkak doktora başvurulması gerekir.
" } ] }