{ "title": "Hidrosefali Nedir", "image": "https://www.hidrosefali.gen.tr/images/Hidrosefali-Nedir-11299.jpg", "date": "21.01.2024 07:48:40", "author": "Yunus Yunusoglu", "article": [ { "article": "Hidrosefali Nedir, Latince kökenli Hidro ve Sefalus anlamına gelen iki kelimenin birleşmesinden meydana gelmiş, kafa suyu olarak adlandırılan bir terimdir. Tıbbı olarak beyinde fazladan sıvı birikimi ve bunun sonucunda oluşan kafadaki şekil bozukluğuna Hidrosefali denir. Beyin ve omurilik arasında sürekli bir sıvı oluşumu ve akışı meydana gelmektedir. Bu sıvının başlıca görevleri, beynine besleyici maddeler taşıyarak beynin beslemesini sağlamak ve oluşan atıkları almak, beyin ve omurilik arasında oluşan basınç farklılıklarını dengelemek ve son olarak da beyini dışarıdan gelecek darbelere karşı bir hava yastığının yaptığı gibi beyini bu darbelere karşı korumaktır.

Hidrosefali hastalığı her yaş arılığın da görülebileceği gibi en fazla çocuklarda (Hastaların büyük bir çoğunluğu) ve yaşlılarda (60 yaş üstü) görülür. Kronik bir hastalık olduğu için kontrol altına alınabilir ancak bütünüyle ortadan kaldırılamaz. Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.

Hidrosefali neden olur?

Hidrosefali hastalığı doğuştan olduğu gibi sonradan da ortaya çıkabilen bir durumdur. Doğuştan çok nadirde olsa genetik bozukluklar sonucu ortaya çıkabilmektedir. Başlıca diğer nedenleri;
Hidrosefali belirtileri nelerdir?

Bebeklerde hidrosefali belirtileri; Bebeklerde en belirgin bulgusu kafanın normalden büyük olması, kafatası üzerindeki deride beyinde meydana gelen fazla basınçtan dolayı deri incelmesi ve damarların belirginleşmesi, kusma, gözlerin aşağı doğru bakması olarak sıralanabilir.

Çocuklukta Hidrosefali belirtileri; Çocuklarda başın anormal olarak büyümesi, dengesizlik, konsantrasyonda zorluk, diğer çocuklara nazaran geç yürüme ve geç konuşma, baş ağrısı, ateş, kusma ve kollar eller arasında koordinasyon bozuklukları gibi sıralanabilir.

Yetişkinlerde Hidrosefali belirtileri; Bozuk görme, dengede kalmada zorluk, eller ve kollar arası koordinasyon bozukluğu, uyanık kalmada zorluk, sürekli uyama hissi, bunama, baş ağrısı olarak sıralanabilir.

Yaşlılarda (60 yaş Üstü) Hidrosefali belirtileri; Baş ağrısı, idrak kaçırma, yürümede dengesizlik, sürüklenerek yürüme, koordinasyon bozukluğu gibi sıralanabilir.

Hidrosefali tedavisi nasıl yapılır?

Hidrosefali hastalığının çıkış sebebi tıkanma ise bu tıkanıklığa neden olan durum ortadan kaldırılmak ya da burada oluşan fazla sıvıyı vücudun başka bir yerine ŞANT denilen bir sitem ile beyin dışına iletmektir. Beyinde biriken fazla sıvının iletildiği yer, karın içindeki organları saran zarın (Periton) içidir. Beyin içine yerleştirilen ŞANT ömür boyu burada kalır ve düzenli olarak kontrolü sağlanmalıdır.
" } ] }