{ "title": "Hidrosefali Hastalığı", "image": "https://www.hidrosefali.gen.tr/images/Hidrosefali-Hastaligi-84515.jpg", "date": "23.01.2024 03:24:53", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Hidrosefali hastalığı, bu hastalık adını hidro su sefali baş anlamına gelir bu iki kelime bir araya gelir ve hidrosefali olarak tanımlanır. Hidrosefali hastalığı beyin içinde çok fazla suyun birikmesi sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Beyin içinde aşırı biriken su beyin ve omurilik sıvısıdır. Beyin içinde bulunan bu sıvı gitgide artar ve hidrosefali hastalığı ortaya çıkar. Bu su beynin yer bölgesinde değil bazı odacıkların bulunmaktadır. Beyin içinde aşırı biriken bu su kafa içerisindeki basıncın birden yükselmesine ve bu yükselme sınavı sonrasında beynin aşırı hasar görmesine yol açan bir hastalık türüdür. Omurilik ve beynin içinde bulunan bu sıvı bütün gün boyunca devamlı olarak onarılır daha sonra emilmektedir. Beyin içinde bulunan bu sıvı omurilik ve beyni kaplayarak sürekli dolaşım halinde olur. Beyin içinde bulunan bu sıvının üç temel görevi bulunmaktadır bunlar;
Hidrosefali hastalığı her yaşta görülen bir rahatsızlıktır. Hidrosefali hastalığı en çok yaşlı ve çocuklarda görülmektedir. Hidrosefali hastalıklarının birçoğunda bu hastalığın teşhisi doğum esnasında doğum öncesinde ya da erken bebeklik döneminde konulmaktadır. Hidrosefali hastalığının en sık görülen sebepleri ise şunlardır
Hidrosefali Hastalığı Bulguları Nelerdir?

Bu hastalığın bulguları her hastalıkta olduğu gibi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Ancak en çok görülen bulguları yaş gruplarına göre aşağıda listelenmiştir hadi bakalım.

Yeni Doğan Bebekte (0-2 ay)
Orta Yaşlı Erişkin Kişilerde
Çocuklarda (2 ay üstü)
Hidrosefali Hastalığı Neden Olur?

Bu hastalığa neden olan sebepler yaş gruplarına bağlı olarak farklılık gösterir.

Yaşlılar Normal Basınçlı Hidrosefali

Beyin omurilikte bulunan sıvının emiliminin aşırı azalması sonucunda beyin odacıklarının genişlemesidir.

Yeni doğan (0-2 ay) Doğumsal

Çoğunluğu bu grupta yer alan hastalar oluşturur. Bu hasta bebekler yalnızca hidrosefali hastası oldukları gibi omurgada ortaya çıkan başka doğumsal kaynaklı gelişen anomaliler yani meningomiyelosel ile olmaktadır.

Hidrosefali Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalığın tedavisi kesinlikle ilaçla yapılmaz ilaçla iyileşmez. Hidrosefali hastalığını sinir ile beyin cerrahisi uzmanlarının yaptığı ameliyatlar düzeltir. Uygulanacak olan cerrahi müdahale biçimleri hidrosefali hastalığının altında yatan nedenine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Hidrosefali hastalığına eğer omurilik ve beyin sıvısının dolaşımının bozulmasına yol açan bir tıkanma oluşmuş ise oluşan bu tıkanmaya yani kist, tümör ve benzeri yönelik cerrahi müdahale yapılmaktadır. Yapılan müdahalelere rağmen oluşan tıkanma açılmıyor ise beyin omurilik sıvısının beyin içinde bulunan dolaşım yolları cerrahi müdahale sayesinde değişir.
" } ] }