{ "title": "Hidrosefali Hastaları Ne Kadar Yaşar", "image": "https://www.hidrosefali.gen.tr/images/Hidrosefali-Hastalari-Ne-Kadar-Yasar-27522.jpg", "date": "19.01.2024 04:02:55", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Hidrosefali Hastaları Ne Kadar Yaşar; Hidrosefali hastalığı beyin içerisinde aşırı miktarda su birikmesi sonucu meydana gelmektedir. Beyinde biriken su aslında bizim bildiğimiz beyin omurilik sıvısı olarak bilinir. Beyinin iç kısmı oda yapılarından meydana gelmektedir. Bu odaların içerisinde bulunan beyin omurilik sıvısının artması kafa içerisindeki basıncın yükselmesine ve yükselmeye bağlı olarak beyinin zarar görmesine neden olmaktadır. Sağlıklı bir kişide beyin omurilik sıvısı sürekli olarak gün içerisinde üretilir ve geri emilir. Bu sıvının beyin içerisinde üç tane temel görevi bulunmaktadır. En önemli görevi beyin ve omuriliğe gelen darbelere karşı korumak, beyinin içerisindeki kılcal damarları beslemek ve beyinde oluşan atıkların taşınmasına yardımcı olmaktır. Hidrosefali hastalığı her yaş grubundaki insanlarda görülebilir. Fakat genellikle yaşlı kişilerde ve çocuklarda daha sık bir şekilde görülür. Dünyam üzerinde yaklaşık olarak her 500 çocuktan 1 çocukta bu hastalık görülmektedir. Çocuklarda bu hastalığın teşhisi anne karnında, doğumda veya erken bebeklik döneminde konulur. Çok nadir olarak genetik bozukluklar ve gelişimsel bozukluklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu hastalığın en çok rastlanan nedenleri ise beyin iç kanamaları, kafa içerisinde oluşan travmalar, beyin tümörleri, erken doğuma bağlı olan kanama ve çocukken geçirilen menenjit hastalığıdır.

Hidrosefali Hastaları Ne Kadar Yaşar ve Yaş Aralığı

Yeni doğan bir bebek hidrosefali hastası ise baş kısmı normal olandan daha büyük görünüme sahiptir ve kafa derisi incelmiş, damar yapıları belirginleşmiş, kusma, huzursuzluk, gözlerin aşağıya doğru kayması, nöbet geçirme ve iletişim kurulmaması gibi belirtiler bulunur. Yeni doğan bebeklerde erken teşhis konulduğu takdirde beyine şant adı verilen yapı takılarak pompa görevi görmesi sağlanır ve bebeğin yaş ömrü uzatılmış olur. Hidrosefali hastalığı çocuklarda ise baş ağrısına, bulantı, kusma, yüksek ateş, çift görme, başın anormal bir şekilde büyümesi, yürüme konuşmada gerilimi, uyanık kalma ve uyanma da zorluk çekme gibi belirtiler görülebilir.

Çocuklarda ise tedavi yöntemi olarak tıpkı yeni doğan bebeklerdeki gibi ameliyat yöntemiye beyin içerisine şant yerleştirilir. Beyinde bulunan sıvı tek yönlü olarak kalp ve karın boşluğuna aktarılır. Bebekler ve çocuklar büyüdükçe ameliyat 10 yılda bir tekrarlanarak yaşama süresi uzatılmış olur. Yaşlı olan kişilerde hidrosefali hastalığı sonucu görülen belirtiler yürümede dengesizlik, aşırı unutkanlık, baş ağrısı, iletişim kurmada bozukluk ve idrar kaçırma gibi belirtiler gözlemlenir. Yaşlı olan kişilerde bu hastalığın oluşum nedeni ise beyin içerisinde bulunan omurilik sıvısının emiliminin azalması ile beyin odacıklarının genişlemesi sonucu oluşur. Yaşlı olan kişilere ameliyat riskli olduğu için çok fazla müdahale edilemez. Bu nedenle yaşamları çok uzun sürmemektedir. Hidrosefali hastaları genel olarak şant ihtiyacı ömür boyu devam eder. Bu nedenle şant çıkartılması diye bir şey söz konusu değildir. Kişinin yaşaması ancak şanta bağlıdır.
" } ] }