{ "title": "Hidrosefali Bebek Gelişimi", "image": "https://www.hidrosefali.gen.tr/images/Hidrosefali-Bebek-Gelisimi-78967.jpg", "date": "19.01.2024 18:01:08", "author": "Duygu Çakır", "article": [ { "article": "Hidrosefali bebek gelişimi, hidrosefali beyin omurilik sıvısının beyinde aşırı birikmesi rahatsızlığıdır. Beyinin zarar görmesine sebep olabilen hidrosefali beyinde basıncın artmasına da sebep olabilir. Bebek gelişirken omurilik sıvısı devamlı vücut tarafından yapılır ve geri kendiliğinden azalır. Bu omurilik sıvısı omurilik boyunca sürekli dolaşır. Bu sıvının başlıca görevi dışarıdan gelebilecek darbelere karşı beyni ve omuriliği korumaktır. Devamlı olarak bu omurilik sıvısı omurilik ve beyinde dolaşarak beyindeki basıncı azaltır ve beynin beslenmesine fayda sağlar.

Hidrosefali bebek gelişimi; ortalama 500 bebekten birinde görülebilen hidrosefali nadiren de olsa kalıtımsal olabilmektedir. Günümüzde bebek daha anne karnındayken hidrosefali tespit edilebilir. Bu gibi durumlarda bebek doğmadan kurul kararıyla gebelik sonlandırılabilir.

Hidrosefali bebek gelişimi belirtileri nelerdir?
Hidrosefali bebek gelişimi; doğumdan itibaren gelişebilen hidrosefali, bebeğin omurgasında oluşabilecek anomaliler sebebi ile gelişebilmektedir. Hidrosefali hastalığının günümüzde ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Ancak cerrahi girişimler ile tedavi edilebilmektedir. Cerrahi girişimle hidrosefaliye sebep olabilecek ur veya kist gibi oluşumlar gerek görülmesi durumunda alınabilmektedir. Fakat bazı durumlarda beyin omurilik sıvısının dolaşımı bozulduğu zaman geri dönüşü olmayabilir. Bu gibi durumlarda cerrahi girişimle beyin omurilik sıvısının yönü değiştirilir ve şant adı verilen silikon bir alet takılabilir. Bu takılan şant beyinde biriken fazla sıvıyı vücudun başka bölgelerine ilettiği için beyinde sıvı birikmesini ve aynı zamanda basınç oluşmasını önler. Takılan şant bebeklerde gözle görülebilir. Ancak ileri ki yıllarda bebek büyüdükçe gözle görülemeyebilir. Bu şant sayesinde genellikle hastalar normale döner ve şikâyetleri giderilir. Bu şant hastada şikâyete sebep olmadığı sürece çıkartılmaz. Sık sık doktor kontrolü gerekeceğinden kontroller ihmal edilmemelidir.
" } ] }