{ "title": "Hamilelikte Hidrosefali", "image": "https://www.hidrosefali.gen.tr/images/Hamilelikte-Hidrosefali-29519.jpg", "date": "20.01.2024 04:58:01", "author": "Peruze Duman", "article": [ { "article": "Hamilelikte hidrosefali, halk arasında anne karnındaki bebeğin beyninde su toplanması rahatsızlığı olarak bilinir. Beyin omurilik sıvısı sürekli yapılıp geri emilen, beynin beslenmesine ve atıkların taşınmasına yardımcı olan, beyne gelen zararlı darbelerin zarar veren etkilerini en aza indirgemeye çalışan bir sıvıdır.

Beyin omurilik sıvısının (BOS), beyin kanalları ve omur ilikte rahatça dolaşması gerekirken, sıvının geçtiği kanal veya deliklerin tıkanması sonucu sıvı akışı sınırlanınca beyinde su toplanmaya başlar, artan sıvı miktarı kafa içindeki basıncı yükselterek beyne zarar vermeye başlar, bebeğin başı büyür ve beyin dokusu sıkışır.

Hamilelikte Hidrosefalinin Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hamilelikte hidrosefalinin kesin teşhisi genellikle gebeliğin 19. Haftasında yapılan ultrason tetkikleri sonucu teşhis edilmektedir. Tanıya MR destek olur. Bu hastalığın ilaçla tedavisi mümkün değildir. Hidrosefali ancak, beyin ve sinir cerrahisi uzmanları yani Nöroşirürji uzmanları tarafından tam teşekküllü sağlık birimlerinde cerrahi müdahalelerle yapılabilir. Hamilelikte hidrosefali tanısı konulmuş bebekler için en sıklıkla uygulanan tedavi şekli doğumun mümkün olduğunca öne alınması ve erken dönemde doğumu sağlanan bebeğin yine erken dönemde ameliyat edilmesidir.

Günümüzde hamilelikte hidrosefali problemi bebek daha anne karnında iken tedavi edilebilen bir durumdur. İki şekilde yapılan tedavide birinci yöntem; bebeğin beyninin su toplayan bölgesine batırılan bir enjektörle sıvının basınç yapan miktarının alınmasıdır. Bu işlem ultrason eşliğinde ve Uzman doktorlar tarafından yapılır.

Hamilelikte hidrosefali tedavisinin ikinci yönteminde ise anne karnındaki bebeğin beyninin su toplayan bölgesine özel bir plastik tüp yerleştirilir ve fazla sıvının o bölgeden sürekli olarak akıtılması sağlanır.

Hamilelikte Hidrosefali Neden Olur?
" } ] }